Sushi slovník
Hosomaki
Hosomaki jsou klasické tenké rolky, kde rýži drží řasa nori. Náplň těchto rolek tvoří jedna základní ingredience, např. losos, tuňák, avokádo, ředkev apod.
Maki sushi
Maki sushi jsou většinou nejoblíbenějším druhem sushi rolek. Řadí se mezi základní rolky a nabízí se většinou ve spojení dvou ingrediencí např. losos – avokádo, tuňák – okurek atd.
Futomaki
Futomaki je velmi chutná a na pohled barevná rolka vyznačující se velikostí okolo 5-6 cm. Řasa nori drží pohromadě rýži a několik ingrediencí např. tamago (japonská vaječná omeleta), houby shiitake, nakládaná ředkev a další druhy zeleniny.
Uramaki
Uramaki je další druh populárního a velmi chutného sushi. Jedná se o „obrácené“ rolky, kdy se řasa nori nachází uvnitř rolky vč. různých ingrediencí např. krabí tyčinky, čerstvý sýr, avokádo a jiné. Povrch uramaki rolek je posypán černým či bílým sezamem.
Temaki sushi
Temaki sushi je druh ručně rolovaného sushi do tvaru kornoutku. Jde o velmi chutnou a nejčerstvější pochoutku. Japonský výraz te znamená ruka nebo ruce – tedy temaki je sushi zavinuté vlastníma rukama. Nejčastější ingredience se do temaki používají např. losos, tuňák, kreveta a jiné dle vlastní chuti.
Gunkan
Gunkan je dalším druhem krásného sushi. Tvar gunkan sushi připománá „lodičku“, která je plněna různými ingrediencemi, které se nakrájí na malé kostičky a spojí s výtečnou chutí japonské majonézy.
Nigiri sushi
Nigiri sushi je lahodný a v Japonsku nejpopulárnější druh sushi. Nigiri se skládá z válečku rýže pokrytého plátkem čerstvé ryby (např. losos, tuňák, mušle Sv. Jakuba, kreveta) s trochou wasabi (japonský zelený křen). Nigiri sushi se podává se sójovou omáčkou, do které se nigiri namočí stranou ryby a poté vloží do úst.
Sashimi
Sashimi je jedno z nejoblíbenějších druhů sushi. Jedná se o plátky syrových ryb, které se namáčení do sójové omáčky s wasabi. Na výrobu sashimi sushi se nejčastěji používá tuňák, losos, makrela či chobotnice.
Inari sushi
Inari sushi jsou smažené tofu taštičky naložené do sladké omáčky. Poté se plní směsí ochucené rýže a jiných ingrediencí.